SKRIVTIPS

Om du funderar på att skriva fantastik och inte vet hur du ska bära dig åt eller har svårt att komma i gång kommer här några tips. Att skriva fantasy och science fiction är som allt annat skrivande svårt och tar lång tid. Men det är roligt. Du skapar en egen värld och har full frihet att bestämma vad som gäller i den. Du befolkar den med de varelser du vill, ger dem namn och låter dem dansa efter din pipa. Hur många andra aktiviteter ger dig den friheten?     

Vad är fantastik?

Fantasy och science fiction kallas med ett gemensamt namn för fantastik. Fantastik kan sedan delas in i en stor mängd subgenrer. Själv har jag kommit fram till att det jag skriver mest av allt hör till det som kallas visionary fiction, en genre där esoterisk visdom, drömmar, tid och medvetande är centrala inslag.

Föreställningen om goda och onda krafter som strider om herraväldet har följt mänskligheten sedan tidernas gryning. Det är kampen mellan gott och ont som är fantastikens drivkraft. Plus och minus, varmt och kallt, mörker och ljus, man och kvinna, ont och gott - det är sådana motsatspar som skapar liv, litteratur och det vi kallar verklighet.  

Denna dualitet har utvecklats därför att vårt medvetande växt fram på en planet där ljuset kommer och går. Där dagen avlöser natten och mörkret ljuset i en oupphörlig loop.

2. Så skaffar du inspiration 

Om du letar inspiration är mitt tips att återvända till fantastikens ursprung - till myter, legender, fabler och folksagor. I dem finns alla ingredienser du behöver. 

De gamla nordiska gudasagorna med Tor, Oden och Loke i spetsen är förstklassig fantastik. Grym, blodig, fantasirik och otäck. Det var de nordiska gudasagorna som inspirerade Tolkien till Ring-trilogin, Silmarillion och hela den värld han byggde upp (som han kallade Arda). Han stal rentav en hel del idéer därifrån. Så här skriver Daniel Day i boken Tolkiens Ring:

“ … Tolkien tog namnen på de flesta av sina dvärgar direkt från texten till den isländska Prosaeddan från elvahundratalet. /... / Alla dvärgarna i Bilbo finns med på listan: Thorin, Dvalin, Balin, Kili, Fili, Bifur, Bofur, Bombur, Dori, Nori, Ori, Oin och Gloin. / … /

Överraskande nog heter en annan av de isländska dvärgarna Gandalf.

(Av detta lär vi oss också att det inte är förbjudet att stjäla.)

Fantasy är den moderna versionen av gamla myter och sagor. Följer man tråden bakåt från den trollkarl som ofta figurerar i den fantastiska litteraturen till dess centrala ursprungsfigur, så hittar man schamanen. 

Schamanen, som också kallas medicinman, finns hos inuiter, indianer och andra stamfolk. Han eller hon är präst, trollkarl, medium och läkare i en och samma person. Schamanen behärskar magi,  botar sjukdomar, driver ut andar, talar med de döda, flyga, besöker osynliga världar och förvandlar sig till olika djur. 

Schamanen förekommer i de nordamerikanska indianernas sagor, och de sagorna är en guldgruva för den som söker inspiration. I dem finns ofta en trickster, en lurifax som ställer allt på ända och gör livet surt för både onda och goda.  I indiansagorna är det prärievargen, coyoten, som har den rollen. En sådan figur är mycket användbar i en fantastisk berättelse.  

En annan rikhaltig inspirationskälla är hinduismen. Ja, jag menar den uråldriga indiska religion som håller kon, apan och elefanten som heliga. Hinduismens berättelser handlar om varelser, hjältar, gudar och de dramatiska bråk och strider som de är inblandade i. Den ena varelsen är märkligare än den andra. Vad sägs tex om Ganesha - en pojke med elefanthuvud som rider på en råtta? Eller den grymma gudinna Kali som dansar på en besegrad demon med en ring av dödskallar runt halsen? 

Hinduismens berättelser är fulla av ormdemoner, apkrigare, övernaturliga krafter, trolldom och magi. De är sprudlande fantastik, och det bäst av allt är att den inte påminner ett dugg om sådant vi är vana vid att läsa. 

Hinduismens texter kan läsa på flera nivåer. Innehållet ser ibland ut som barnsagor, men har parallellt en djupt filosofisk och andlig klangbotten

Fantastik skrivs förresten så här på hindi: काल्पनिक

Ett annat sätt att skaffa inspiration är att vara ensam i naturen. Ta långa promenader eller sitt stilla på en mossbelupen sten. Du ska helst inte höra biltrafik, flygplan eller tåg. Föreställ dig att du möter olika varelser. Prata med dem. Fråga dem om de vill vara med i din bok.

 Vilken genre du arbetar i spelar mindre roll, Skogen, havet och stjärnhimlen är utomordentliga källor till inspiration för alla typer av skapande, och oumbärliga för att framkalla den känsla av vild ursprunglighet som bör vara fantastikens grundelement.

Musik är också ofta en värdefull källa. Viss musik ger inspiration till monster och vidriga kräk. Annan musik hjälper till med snälla alver och små trevliga tomtar. 

3. Öva din fantasi 

                         

Öva din fantasi varje dag. Det kan du göra på många olika sätt. Själv använder jag Tarot-kort. Den finns en tarotkortlek som heter Rider-Waite och den är bra. Men det finns många andra. Köp en sådan och bär med dig den. Du kan öva när du åker buss eller helt enkelt när du inte har något annat för dig.  Blanda leken och dra ett kort på måfå. Bry dig inte om de färdiga förklaringarna av vad korten betyder. Fantisera ihop en historia om vad som händer på bilden. Sätt namn på personerna och på landet där de befinner sig. Vad hände före bildens ögonblick, och hur ser fortsättningen ut? Kombinera olika kort och bygg vidare på berättelsen. man måste komma fram till en definition av vad uap/ufo är. Vilket verkligen behövs i den här gruppen

Ett annat sätt är att hitta på nya ord och förklara vad de betyder. Sätt ihop två ord på måfå. Ta de som först dyker upp i ditt huvud. Tex apelsin-dörr, varulvs-pizza, träd-telefon … det kan var vilka ord som helst. Hitta sedan på en förklaring till vad det nya ordet betyder. (Du kan börja här och nu med att förklara vad en varlulvspizza är). 

Den här övningen funkar allra bäst om man är tre eller flera. Två personer tänker på var sitt ord och säger dem sedan efter varandra. Den tredje förklarar vad ordet betyder.  

Du kan också öva din fantasi samtidigt som du tittar på tv. När det är dags för reklam sänker du ljudet och hittar på en alternativ historia om vad det är reklamen handlar om. Tänk på fantasin som en muskel. Ju mer du tränar den desto starkare blir den. 

4. Så skriver du 

Grundregeln är: skriv mycket och ofta. Skriv varje dag. Om inget annat så dagbok. Eller varför inte blogga? Du kan ha en blogg som du bara använder till skrivövningar. Försök ta reda på vad det är som triggar din kreativitet och skaparlust. Var och när skriver du bäst? På morgonen, på kvällen eller på natten?  Den legendariske science fiction-författaren Philip K. Dick skrev på nätterna. Ernest Hemingway stod upp när han skrev. Det finns författare som skriver bäst när de ligger i sängen. 
Hemingway

En del vill planera skrivandet i förväg, andra vill inte planera alls. De finns de som börjar med att skriva sista kapitlet i boken. Andra börjar i mitten. Du måste själv komma fram till vad som passar just dig. Du måste utforska och lära känna din kreativa process. Gillar du att jobba under tidspress? Eller tycker du om att improvisera och låta idéerna komma spontant? Själv tillhör jag den sistnämnda kategorin. Jag planerar inte, jag analyserar inte, jag tänker inte. Historien växer fram spontant. Jag blir ofta överraskad över vad mina figurer hittar på.  Det var också så Tolkien jobbade. Han har berättat han blev lika förvånad som Bilbo när denne hittade ringen i en orcherhåla. Då visste författaren inte mer än hobbiten om vad det var han hittade. Tolkien “var” sedan Gandalf när han i första boken gav sig av för att skaffa kunskap om ringen.  

Om du fångar en idé som fängslar dig och som det känns stimulerande att utveckla är det bra att börja med att beskriva personerna du introducerar. Hur har personen blivit den han/hon är? Hur var barndomen, ungdomen? Vilken är favoritmaten, favoritmusiken?  Vad drömmer han/hon om? Vad är han/hon rädd för?  Även dina olika varelser, städer och miljöer ska förberedas på det sättet.  Detta ska inte vara med i boken. Det skrivs för att ge berättelsen djup och trovärdigheten. Dessa förberedelser hjälper läsaren att känna att figurerna och miljöerna är genomtänkta, att de har en historia och står på stadig grund. Kort sagt: de kommer att kännas mer verkliga.                                              

5. Använd din inre torktumlare 

Läs så mycket som möjligt från så många olika områden som möjligt. Inte bara skräck, fantasy och science-fiction. Läs dagstidningar och tidskrifter från alla möjliga områden. Ju fler desto bättre. Var nyfiken. Se allt som kommer i din väg, alla samtal du hör och allt du upplever som användbart material.  

På samma sätt som när någon stoppar kläder i en torktumlare, stuvar du in allt du läser, möter och upplever i dig själv. Glöm sedan bort alltihop och låt tumlaren tumla på. Förr eller senare, när idéerna så att säga torkat, eller snarare mognat, poppar de upp. Då har de en annan form än när de stoppades in. I ditt omedvetna har de slingrat sig runt varandra, smält ihop, blandats och ändrat form. Du kommer oftast inte att förstå varifrån de kommer. Det verkar som att de dyker upp ur tomma intet. Förvandlingen har ägt rum automatiskt, utan att du ansträngt dig. Det är dessa nya former som blir dina idéer.    

Nattens drömmar är en annan bra källa. Du arbetar lika mycket med ditt skapande när du sover som när du är vaken. Ha en anteckningsbok eller diktafon (det finns  bra inspelningsappar i moderna smartphones) bredvid sängen. Skriv ned eller tala in det du drömt. Inte minst i stunden mellan sömn och vakenhet kan värdefulla bilder, idéer och tankar presentera sig.  

Välj ut en eller ett par personer som fortlöpande läser det du skriver. Du kommer att få användbar feedback från dem. Testläsarnas tips och råd för berättelsen framåt. Men glöm aldrig att berättelsen är din. Att du vet bäst och har sista ordet.

Sammanfattning: · 

-- läs mycket från många olika fält och låt din inre torktumlare jobba med det du läst. Invänta de nya idéernas spontana uppdykande. ·

-- läs gamla folksagor och mytologiska berättelser   ·  
        
-- skriv varje dag ·     
     
-- tillbringa tretimmarspass (minimum) ensam i naturen/skogen. Prata med de varelser du möter. Fråga om de vill vara med i din bok. Om de svarar nej, fråga varför.

-- öva fantasin genom att spinna historier runt bilder. Eller gör nya stories till tv-reklamen. 

-- se fantasin som en muskel som behöver tränas. 



Boktips: 

Dessa båda böcker är i mitt tycke oöverträffade när det gäller att få inspiration, inte bara till skrivande utan till skapande verksamhet över lag.







Annan värdefull läsning 



Daniel Day - Tolkiens Ring
Tolkiens Ring Sedan urminnes tider har ringen använts som symbol i myter, sagor och berättelser. En av de största sagoberättarna och mytskaparna i vår tid är JRR Tolkien. Ringen i hans verk härstammar från ett rikt och fascineradnde arv. Tolkiens Ringvisar varifrån Tolkien har hämtat inspiration och förebilder till sin egen mäktiga mytologi och sagovärd.


Philip Wilkinson - Myter & Legender 

Den här fascinerande boken utforskar de mest betydande myterna och legenderna, från antikens klassiska myter och österländska trosuppfattningar till amerikanska legender och afrikanska folksagor. De fängslande berättelserna återges i detalj och de viktigaste aspekterna av dem utreds. Tex innebörd, syfte, karaktärer och inflytande på den moderna kulturen. Klargörande illustrationer och vackra fotografier kombineras med innovativ text. 
Myter & Legender är en komplett översikt över mytologiska figurer, dödliga hjältar och odödliga gudar, från Gilgamesh och Quetzalcoatl till Herakles och Pan Gu.   


Apropå  hinduismen som inspiration: 

 

Populära inlägg i den här bloggen